Този петък, 20 октомври, във филмотечно кино Одеон“от 18.00 часа

...
 Този петък, 20 октомври, във филмотечно кино Одеон“от 18.00 часа
Коментари Харесай

Показват филма „Чия е тази песен“ с вход свободен

 Този петък, 20 октомври, във филмотечно кино „ Одеон “от 18.00 часа с вход свободен ще бъде прожектиран кино лентата „ Чия е тази ария “ в границите на фестивала „ 30 вечери с 30 класики “ по концепция на Филмаутор. След прожекцията режисьорът и сценарист на кино лентата Адела Пеева ще се срещне с публиката и ще подари на всеки фен ДВД копиена кино лентата с подпис.

 

Документалният филм, който тази година навършва 20 години от премиерата, е измежду най-емблематичните заглавия с неподравения авторски почерк на Адела Пеев. Зрителите в „ Одеон “ ще могат да го гледат в истинския му формат – лента. Оператор е Жоро Неделков

 

Копродукцията на България, Германия, Белгия, Финландия, Дания и Холандия е комично-драматичен и драматичен роман за търсенето на истината за една ария.

 

Самата история е поучителна картина на балканските нации, които постоянно намират нещо да разделят, обявявайки за свое, без да осъзнават какъв брой са си близки, освен на външен тип, само че и по психика. Песента го потвърждава...

 

Герои във кино лентата са както звезди на балканската музика – Зеки Мюрен, Селма Карловец, Омер Побрич, по този начин и елементарни поданици на Турция, Гърция, Албания, Босна и Херцеговина, Сърбия, Македония и България. Песента има и доста имена.

 

В България се назовава „ Ясен месец веч изгрява “, в Босна „ Погледай ме Анадолко “, в Сърбия „ Руси коси “, в Македония „ Ой, девойче,-девойче “, в Гърция „ От непозната земя “, в Турция „ На път за Ускудар “, еврейското заглавие е " Красивата госпожица " и така нататък

 

Може да се открие и на арабски, испански, френски, италиански, даже и на британски. Едва ли има друга такава ария в света, която всички хора да обичат толкоз доста, като своя лична...

 

„ Чия е тази ария “ е първият български филм, получил номинация на Европейската кино академия за най-хубав документален филм за 2003 година. Представен е в стратегиите на 50 интернационалните кино фестивали, сред които „ Трайбека ” в Съединени американски щати и IDFA в Холандия, отличен е със 17 национални и интернационалните награди. 

 

20 години по-късно филмът „ Чия е тази ария “ провокира силенинтерес, издирван е и прожектиран в разнообразни точки на света. Особенолюбопитен е и за младата аудитория.

 

Ето какво споделя режисьорът  и продуцент Адела Пеева за кино лентата:

„ Мисля, че повода за този продължаващ с десетилетия интерес еправдоподобността на историята залегнала в сюжета на кино лентата. Той разказваза нас Балканците, за манталитета ни, за настройките ни в връзки със съседите, за комплексите ни и безконечното ни предпочитание да сме „ по голямата работа “ от тези до нас.

 

Всичко показано във кино лентата е доста същинско,колоритно, прочувствено и това провокира интерес и на младите и навъзрастните фенове. И не на последно място: ние сме едни и същи.Историята е местна се, само че влияе световно.

 

Имаше доста и хубави истории, хубави мемоари от срещи с всички тези хоракоито срещах в продължение на съвсем две години. Но след повече от 20години това което с наслада си припомням е невероятната поддръжка и помощкоято имах през целия снимачен интервал и то от елементарните хора – не самоот участниците във кино лентата.

 

Приказките от рода „ Дете, и на магарето в случай че егръцко не се качвай “ се оказаха безусловно подправени.В този подтекст моят гръцки сътрудник който ми помагаше при фотосите вГърция, една вечер ми сподели следното: Аз в действителност ти оказвам помощ защотоискам в процеса на работа да те убедя,че песента въпреки всичко е гръцка. “

 

Адела Пеева е измежду най-хубавите български кинодокументалисти. Филмите й се радват на емфатичен зрителския интерес и са отличени с авторитетни награди на редица кинофестивали вЕвропа, Азия и Америка. Те са част от библиотеките и видеотеките напрестижните Европейски и Американски университети - Париж, Амстердам,Харвард, Йейл и други.

 

 

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР